Jak je to s mazáním skupiny fotografií v Adobe Lightroom?

Možná jste na to již také narazili. Označíte skupinu fotografií v Adobe Lightroom a chcete je všechny smazat. Zmáčknete klávesu Delete/Backspace a někdy se smažou všechny, někdy pouze první a někdy dokonce žádná. Proč to tak je a jak se s tím poprat?

Jak je to s klávesou Delete v Adobe Lightroom?

Klávesa Delete, v případě Applu Backspace, slouží v Adobe Lightroomu k mazání fotografií. To asi nikoho nepřekvapí. Nicméně její chování je závislé na tom, jaké máte zrovna zapnuté zobrazení a kde se přesně nacházíte.

Pokud máte otevřenu nějakou kolekci (Collection), tak klávesa Delete odstraňuje fotografie z kolekce, ale nechává je dál v katalogu a potažmo i na disku.

Pokud máte otevřenu nějakou složku (Folder), tak po stisku Delete se Lightroom zeptá, zda chcete fotografie odstranit z katalogu a zároveň smazat z disku (Delete from disk) nebo jen vyřadit z katalogu (Remove).

Mazání fotografií v Adobe Lightroom

To jestli mažete všechny označené fotografie nebo jen jedno záleží na zvoleném zobrazení. Pokud máte zobrazeny náhledy fotografií (Grid), tak mažete celou skupinu. Pokud máte zobrazenu jen jednu fotografii (Loupe view) a označili jste skupinu ve FilmStripu, maže se pouze zobrazená fotografie a ne celá skupina.

 

Co s tím?

Pokud vás nebaví neustále přepínání mezi Grip a Loupe, máte několik možností. První možností je použít myš, kliknout na vybrané fotografie pravým tlačítlem a zvolit Remove Photos. Tím se odstraní všechny označené snímky, ale není to příliš rychlé.

Mazání fotografií v Adobe Lightroom

Druhou možností je přepnout se pomocí klávesové zkratky G do režimu Grid, potom pomocí Delete smazat fotky a následně se pomocí klávesy E vrátit do Loupe zobrazení v modulu knihovna (Library) či klávesou D do Vyvolání (Develop).

Poslední možností je procházet fotografie po jedné, označovat špatné klávesou X jako odmítnuté (Rejected) a nakonec je všechny pomocí CMD-Delete (Mac) či CTRL-Delete (Windows) smazat. Bohužel i pro klávesu X platí, že ve Filmstripu a režimu Lupy označuje pouze první z vybraných fotografií. A navíc CMD-Delete nefunguje v kolekcích.

 

Závěr

Pokud vám stejně jako mě, chybí jednoduchá klávesová zkratka, která by vždy mazala označenou skupinu fotografií, ať děláte cokoli, napište to do Adobe. Když nás bude víc, třeba se dočkáme.

Chcete se dozvědět o Adobe Lightroom víc? Přijďte na naše kurzy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *